Ελατε να σας γνωρισουμε
την ανθρωπινη πλευρα των διακοπων
logo

Περιοχή

Οι Καλύβες Πολυγύρου είναι παραθαλάσσιος συνοικισμός του δήμου Πολυγύρου του νομού Χαλκιδικής και βρίσκονται στο μυχό του Τορωναίου κόλπου, μεταξύ Γερακινής και Ολύνθου, με μόνιμο πληθυσμό που ξεπερνά τους 500 κατοίκους κι ο οποίος κατά τους θερινούς μήνες αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό από τους παραθεριστές. Απέχουν μόλις 65 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Υπηρεσίες

Στις Καλύβες υπάρχουν ταβέρνες, καφετέριες, εξοχικές κατοικίες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τόσο το ίδιο το χωριό όσο και η ευρύτερη περιοχή συνδυάζουν άψογα το γαλάζιο της θάλασσας με το πράσινο της φύσης, την ηρεμία με τη διασκέδαση. Τόσο στον Πολύγυρο όσο και στα Ν. Μουδανιά, που απέχουν μόλις 10 λεπτά από τις Καλύβες, μπορεί κανείς να βρει πολλά εμπορικά καταστήματα, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες, ενώ στον Πολύγυρο υπάρχει και νοσοκομείο.

Ιστορία

Όσον αφορά στην ιστορία του τόπου, οι Καλύβες πήραν το όνομά τους από το πλήθος των αγροτικών οικημάτων (καλυβών), που έχτιζαν οι Πολυγυρινοί στην περιοχή για να καλλιεργούν τα πλούσια κτήματά τους. Εκτός από τους πατροπαράδοτους ελαιώνες που υπάρχουν εδώ και αιώνες, καλλιεργούνταν παλιότερα στην περιοχή και μεταξοσκώληκες.

Αρχαίες Καλύβες

Στην παραλία Καλυβών υπήρχε η αρχαία πόλη Μυκήβερνα, ανεξάρτητη και σημαντική, που λόγω της θέσης της ήταν λιμάνι της ονομαστής αρχαίας Ολύνθου, καθώς και ο προϊστορικός οικισμός Μολυβόπυργος. Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Μόδεστος (17-18 Δεκεμβρίου), ενώ υπάρχουν πολλά εξωκκλήσια.